Pjotr Müller Boek voor Mo

 

 
Na 50 jaar beeldhouwen vond ik het tijd om mijn verhaal achter de zoektocht in de kunst te vertellen. De vorm die ik hiervoor heb gekozen is die van een, door mij persoonlijk, getekende autobiografie in stripvorm.

Het getekende verhaal is oorspronkelijk bedoeld als een persoonlijk relaas aan mijn zoon Mo (14 jaar). Mo is dyslectisch. Vandaar mijn keuze voor het getekende verhaal. Het persoonlijk verhaal ontwikkelde zich echter tot volwaardig getekende werken, waarbij ik mijn bestaande oeuvre door de jaren heen bekijk en verhaal over wat mij heeft bewogen om het te maken, wat voor rol mijn achtergrond daarbij speelde en welke ontwikkeling mijn werk heeft doorgemaakt. Mijn beeldhouwwerken kregen hier een nieuwe plek in een fictieve omgeving.

Het boek is gepresenteerd in het Kröller-Müller Museum (30-09-2017) en in het Stedelijk Museum Amsterdam (15-10-2017). De originele tekeningen waren van 16 september 2017 tot en met 14 januari 2018 te zien in het prentenkabinet van het Kröller-Müller Museum. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling was ook de gelijknamige documentaire van filmmakers Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth te zien. In deze documentaire vertelt Pjotr Müller over zijn werk, zijn inspiratiebronnen en het maken van het stripboek. Ook hier speelt de relatie met zijn zoon Mo een belangrijke rol. De originele tekeningen van het boek en de documentaire zijn tevens getoond bij Galerie Phoebus te Rotterdam van 25 januari t/m 28 februari 2018.

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2018 zijn de originele tekeningen van het boek getoond bij de expositie Pjotr Müller & Joost Swarte van 18 mei t/m 3 juni 2018 in de Griffioen Grafiek Pop-Up Galerij, Spaarnwouderstraat 74 in Haarlem (straat achter de Amsterdamse Poort). Zie verder link Stripdagen Haarlem expositie Pjotr Müller & Joost Swarte

Het boek is uitgegeven in het Nederlands en Engels en verkrijgbaar bij wwww.lecturis.nl en de winkels van: Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, De Fundatie in Zwolle, Kasteel Nijenhuis in Heino, de betere boekhandel maar ook bij bol.com
Prijs € 23.50

De originele tekeningen, het boek, de speciale editie (zie tab Speciale Editie van deze website) en nieuwe piezogravures zijn te koop (mail naar pjotrmuller[at]kpnplanet.nl).

Uitgever: Lecturis, www. Lecturis.nl

Scenario en tekeningen: Pjotr Müller
Tekst: Tonio van Vugt

Redactie: Liesbeth Melis en Colette Appeldoorn
Grafisch Ontwerp: Saiid en Smale, Amsterdam
Druk : Graphius, Gent

ISBN 978-94-6226-228-7

Engelse vertaling : Andrew May

ISBN 978-94-6226-229-4

De uitgave is mogelijk gemaakt met steun van:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Harten Fonds, Stichting Stokroos, Galerie Phoebus Rotterdam en Kröller-Müller Museum

Het project is gerealiseerd mede dankzij:
Mo, Tom van Gestel, Govert Grosfeld, Liesbeth Melis, Colette Appeldoorn, Suzanne Oxenaar, Hendrik Driessen, Lisette Pelsers, Ralph Keuning.
Ook mijn dank aan Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs voor het maken van de documentaire ‘Pjotr Müller – Boek voor Mo (2017)’.

Piezogravure 2018, oplage 100

Er zijn verschillende nieuwe piezogravures verkrijgbaar die gedrukt zijn voor de Stripdagen Haarlem 2018 (zie www.griffioen-grafiel.nl).
Eerder tentoongesteld bij de Griffioen Grafiek Pop-Up Galerij in Haarlem tijdens de stripdagen.
Het formaat van de drukprint is 20 cm x 20 cm en is verkrijgbaar voor € 30,- (zie de 4 afbeeldingen hieronder)
Er is een groot formaat van 60 cm x 60 cm verkrijgbaar voor € 150,–.
(1e afbeelding Prambanan, blz 53 in het boek, niet op deze website afgebeeld)

Speciale editie, 2017

De Speciale Editie ‘Pjotr Müller Boek voor Mo’ bevat het boek en een speciaal vervaardigde hoogwaardige drukprint (piezografie), oplage 50. Er zijn nog enkele exemplaren van de speciale editie verkrijgbaar voor € 175,–.
(Piezografie: ‘Pjotr’, ‘zonder titel-Keramiek’, ‘Rue des Amis’, ‘Luchtballonnen’, ‘Mercurius’)